Äänenkäyttö osa 5:
Hallitsemalla itsesi hallitset äänesi

Miksi jotkut meistä ovat parempia puhujia kuin toiset? Miten joillain karisma säteilee puheesta eri äänen sävyillä, kun taas toiset kamppailevat äänen väsymisen, köhimisen, suun kuivumisen ja äänen ilmeikkyyden kanssa. Kaikillahan meillä on kuitenkin samanlainen ääntöelimistö ja puheen toiminta eli samat anatomiset ja fysiologiset lähtökohdat hyvälle puheentuotolle. Mistä siis on kysymys?

Tiedostaminen

Tapasin taannoin asiakkaan, joka kertoi saaneensa palautetta vihaisen kuuloisesta puhetyylistään. Palaute tuli hänelle yllätyksenä, sillä hän koki itse olevansa aina hyvin positiivinen tai neutraali asioihin. Tiedostamattaan oman äänensä ominaisuuksia, asiakkaalle itselleen neutraalilta kuulostanut ääni kuulostikin muiden mielestä täysin erilaiselta. (Äänestä ja tunteesta lisää blogin äänenkäytön osassa 4.)
Toistuvan palautteen myöstä kyseinen asiakas alkoi kiinnittämään huomiota ääneensä ja huomasi, että tiedostamalla äänensä rajat ja hallitsemalla äänensä prosodian eli intonaation, painotuksen, korkeuden ja ajoituksen, hän onnistui rikastuttamaan äänensä sävyä. Tämä antoi taas mahdollisuuden luoda uudenlaisien mielikuvia kuulijoilleen.

Äänen tiedostaminen antaa kontrollin äänen tuottamiseen ja puheessa tapahtuvaan prosessiin, sekä erilaisten vaikutelmien hallitsemiseen. Voit kuulostella omia tunteitasi ja tilaasi ennen puhumista ja puheen aikana; Mitä kikkoja käytät, puhutko kovempaa, painotatko lauseita ja sanoja tarkoituksenmukaisesti enemmän tai vähemmän? Muuttuuko olemuksesi, asentosi ja eleesi, kun kuulostelet puhettasi? Jos hymyilet puheen aikana, nostat kulmakarvoja ja avaat katsettasi, kuulostaako äänesi erilaiselta?

Ympäristö

Erilaiset ympäristöt, puhetilanteet ja kuuntelijat luovat raamit viestin sisällölle sekä eri puhetavan ja äänenpiirteiden käytölle. Esimerkiksi, jos mietit puhetapaasi ja ääntäsi ystävien kanssa ja taas työtilanteessa, voi ero olla merkittävä virallisen ja epävirallisen ympäristön vaikutuksesta.

Ystävien kanssa puhe voi olla sujuvampaa, vuorovaikutteisempaa ja kaiken kaikkiaan eläväisempää, eikä virheet haittaa puheessa. Jos taas töissä pidät asiapitoisen esityksen pienellekin yleisölle, voi koko olemuksesi muuttua jännittyneemmäksi, virallisemmaksi ja jäykemmäksi. Puhetapa voi kuulostaa vieraalta, jolloin äänestä katoaa persoonallisuus ja karismaattisuus. Kuitenkin monesti ne ihmiset, jotka pystyvät olemaan luonnollisia ja rentoja virallisessakin ympäristössä saavat enemmän aikaan äänellään. Äänen eri piirteet ja tuottotavat toimivat tällöin puhujan eduksi ja auttavat tehostamaan haluttua viestiä.

Jos olosi on stressaantunut ympäristön tai tulevan puhetilanteen takia, ota noin 15-10 min aikaa itsellesi. Istu tuolilla suorassa tukevasti ja laita kädet harteillesi. Voit sulkea silmäsi tai antaa katseen levätä eteenpäin. Nosta molemmat kädet yhtä aikaa nopeasti ylös ja palauta kädet yhtä nopeasti takaisin harteille. Liikuttaessasi käsiä, lisää mukaan nenän kautta voimakas uloshengitys nostaessasi kädet ylös ja voimakas sisään hengityksen laskiessasi kädet harteille.  Keskity nopeaan liikkeeseen ja erityisesti nenän kautta puuskuttavaan hengitykseen. Toista liikettä, kunnes tunnet ajatustesi keskittyvän vain liikkeeseen ja hengittämiseen. Lopuksi laske kädet reisille ja hengitä syvään, päästä ilma suun kautta ulos raskas huokaisu. Aktivoi seuraavaksi kasvosi lihakset tekemällä suppu ilmeitä ja vuoroin avaamalla suuta suureksi. Äänen avaukset ja huuli päristelyt auttavat myös rentouttamaan ja hallitsemaan äänentuottoasi, joten älä unohda niitä!

Välineet ja harjoitteleminen

Puheentuotto ja äänen hallitseminen vaatii tiedostamisen lisäksi harjoittelua. Samoin kuin muutkin taidot, harjoittelemalla kehitämme itseämme ja nostamme haasteen tasoa asettamalla itsemme uusiin tilanteisiin ja tuomalla uusia elementtejä ympäristöstä.

Äänenhuollon tueksi on kehitelty erilaisia välineitä, joiden avulla voimme pitää ääntöelimistön optimaalisessa tilassa. Suun ja äänihuulten limakalvojen kosteutukseen sopiva apuväline on esimerkiksi vesipiippu, kun taas funktionaaliseen kehitykseen tuki-, kesto- ja rentoutusharjoitukset sekä resonaattoriputki.

Pyytämällä palautetta saat tärkeää tietoa kehityskaarestasi sekä luottamusta äänellä viestimiseen. Apua saat Suomen Puheopiston äänenkäytön avoimissa ryhmävalmennuksissa sekä tarkoin räätälöidyissä yksilövalmennuksissa.

NANNA VIIKINKOSKI

Kategoriat

Viimeisimmät artikkelit