Käytä sanoja viisaasti
Runebergin päivänä 5.2. vietämme Suomen Puheopistossa perinteisesti Puhuvan suomalaisen päivää. Kansallisrunoilijamme on sanonut: ”Runous ei kohenna luontoa, ei tee sitä ihanammaksi kuin se on; mutta se auttaa ihmiskuntaa näkemään omaansa ja maailman ihanuutta, tunkemaan silmillään läpi pinnan sekavuuden.”
Tämä ajatus kiteyttää mielestäni hyvin sanojen tärkeyden. Sanoilla on todellista merkitystä hyvässä ja huonossa. Sanotaan, että ei haukku haavaa tee, mutta kyllä se silti saattaa satuttaa. Sanoilla voidaan vaikuttaa toiseen ihmiseen negatiivisesti alistamalla tai latistamalla. Sanoilla voidaan myös edistää negatiivisia asenteita. Sanoilla voidaan lietsoa vihaa, pelkoa ja pahaa oloa. Sanat saattavat jättää syvät jäljet.
Sanoilla vaikutetaan myös positiivisesti. Niiden avulla autetaan kuulijaa näkemään ja kokemaan jotain, jota he eivät välttämättä muuten huomaa. Sanoilla kannustetaan, tuetaan ja lohdutetaan. Vaikka pelkillä sanoilla ei ehkä maailmaa paranneta, voi niiden avulla ottaa ensimmäiset askeleet kohti parempaa. Varmaa on, että sanoilla voi parantaa toisen ihmisen päivän tai jopa antaa elämälle uuden suunnan. Kauniit sanat eivät maksa sanojalleen mitään, mutta niillä voi olla suuri merkitys toiselle.
Oikeiden sanojen valitseminen saattaa kuitenkin joskus olla vaikeaa ja hyvääkin tarkoittavat lausahdukset saattavat joskus aiheuttaa konflikteja. Miksi? Sanoilla on merkitys, mutta se voi olla jokaiselle eri. Saman sanan merkitys voi toiselle olla vastakkainen. Tässä muutama vinkki, kuinka valita oikeat sanat:
- Mieti, mitä oikeasti haluat sanoa
- Sanojen ei tarvitse olla suuria, mutta ole vilpitön
- Positiiviset sanat vievät asiaa eteenpäin
- Selvennä, mitä tarkoitit, jos huomaat toisen ymmärtäneen väärin
- Ole läsnä ja kuuntele
- Muista, että sanoilla voit rakentaa tai hajottaa
Runebergin päivän kunniaksi kaksituntinen valmennus vakuuttavan ja vaikuttavan hissipuheen laatimisesta ja pitämisestä. Tutustu Puhu kuin ”ruuneperi” ja vaikuta minuutissa -valmennukseen täältä!
EMMI MÄLKIÄ